Ur sprickorna i spegeln - dekonstruktion, Derrida och arkitektur

Filosofen Jacques Derrida har givit upphov till en modern internationell arkitekturströmning, den s.k. dekonstruktivismen. Första gången denna arkitekturrörelse uppträdde på den internationella scenen var på en uppmärksammad utställning på Museum of Modern Art i New York. Och året var 1988. Nu på 90-talet står flera av projekten byggda och kräver sin förklaring.

Arkitekten Fredrik Nilsson har tagit sig an uppgiften. Han ger en rad exempel på dekonstruerad arkitektur av bl.a. Daniel Liebeskind, Peter Eisenman och Bernhard Tschumi. De olika arkitekterna och deras projekt beskrivs och för att få en bild av vad dessa arkitekter vill förändra eller kritisera beskrivs också kort modernismen, postmodernismen och dekonstruktivismen och deras inbördes förhållande. Dessa tre arkitekter anger öppet att de är influerade av Derrida och han har själv diskuterat deras arkitektur. Jaques Derridas filosofi som sådan samt de resonemang som kopplar arkitektur och filosofi beskrivs. Fredrik Nilsson. Publiceringsår 1996.

ISSN: 0284-7809-25
Utgivningsår: 1996
Ordinarie pris: 25 sek + moms 6 %
F-pris och pris för medlemmar:  13 sek + moms 6 %

Pris 25:- Beställ

0 kommentarer | Kategorier: arkitektur/arkitekten

Skicka till en vän
Fler produkter i samma kategori
Kommentarer
Lägg till kommentar
 

Publikationer/Publications

Arkus medlemmar har rabatt på alla publikationer. Medlemmar köper till förlagspris, som oftast är 50 procent av försäljningspriset. Beställningen stäms av mot medlemsregistret och rabatten erhålls automatiskt. Du som är medlem får dessutom nya publikationer och forskningsrapporter skickade till dig/ditt företag direkt från tryckeriet utan kostnad.

  • Priset som visas är fullpris exklusive moms (6%).
  • Observera att fraktkostnad alltid tillkommer.
  • Återförsäljare, förlag och bokhandlare, var vänliga kontakta Arkus för F-priser eller specialrabatter.
Link to The Western Habour

Link to Energy and Architectural Design