E-BOK Tilltalande tillgänglighet

Tilltalande tillgänglighet

Om utformning av allmänna platser utomhus – för alla människor

Författare: Bibbi Leine och Lise Hellström
Utgivningsår: 2012

Tillgänglighet i byggd miljö är inte en enkel fråga om ramper för rullstolar. Tillgänglighet är en rättvise- och värdegrundsfråga som handlar om att människor ska kunna ta sig fram på egen hand. För att förstå tillgänglighet i byggd miljö behöver man vända blicken, inte i första hand mot den byggda miljön, utan mot människan. Först när vi vet något om människan och hur hennes behov ser ut kan vi skapa bra byggd miljö.

 

En hel del kunskap om tillgänglighet finns redan. Men kunskapsbyggandet är långt ifrån klart, och den kunskap som finns behöver komma in i processerna när byggd miljö skapas.

Det är heller inte så att kunskapen enbart är av naturvetenskaplig karaktär. Det går helt enkelt inte väga och mäta alla de viktiga beståndsdelar som utgör gränssnittet mellan människan och den byggda miljön. Vad vi däremot kan göra när kvantitativa mått inte hjälper oss hela vägen till bra resultat, är att bli bättre på att hantera kvalitativa aspekter. Det arbetet förutsätter en hög grad av tolerans för komplexitet, kunskap om sociala, kulturella och psykologiska faktorer samt en utvecklad språklig förmåga.

 

I den här rapporten ger sig författarna i kast med uppgiften att förmedla synsätt och verktyg i arbetet med tillgänglighet i utomhusmiljöer. Tre teman som borde vara självklara men som allt för ofta förbises i dagens byggande får därmed extra fokus;

› Vikten av att redan i tidiga skeden definiera samtliga behov som den byggda miljön ska svara upp mot.

› Vikten av att förstå förhållandet mellan enskilda delar i den byggda miljön och den sammanlagda helheten.

› Skapandet av, för samhällsbyggnadsbranschen, användbara och gemensamma begrepp. Byggd miljö påverkar och kommunicerar, inte bara visuellt utan även auditivt och taktilt.

 

Vi behöver begrepp som utan att vara värderande kan beskriva denna påverkan och kommunikation – den byggda miljöns funktioner och tilltal. Begreppen måste också kunna delas av alla involverade – politiker, byggherrar, fastighets utvecklare, arkitekter, entreprenörer och leverantörer av teknik och material med flera.

ManiolaUtgivningsår 2012