E-BOK 15 myter om miljonprogrammen
15 myter om miljonprogrammen
Förenklingar och förutfattade meningar som påverkar planering och förnyelse
Författare: Carlos Rojas
Utgivningsår: 2016
Renovering i miljonprogrammen är, med ett svenskt uttryck, en ”het potatis”. De ekonomiska intressena är betydande; storskaliga insatser genererar jobb och inkomster i hög omfattning. Samtidigt önskar man, från kommuners sida, att ”bygga sig bort” från problem – miljömässiga, sociala (ekonomiska) och statusrelaterade. Men hur är det med antaganden och beslut som ligger till grund för insatser – är de väl underbyggda? Har man den kunskap man behöver?
I 15 myter om miljonprogrammen analyserar och reflekterar samhällsanalytikern Carlos Rojas över ett antal bilder eller föreställningar som man kan misstänka finns i värdegrunder, som påverkar små som stora beslut. Texterna är en påminnelse om att det inte finns några genvägar. Om platser och människors liv är relativt okända för den som ska fatta besluten så finns det bara ett sätt – att löpande arbeta för att lära känna och förstå.
Okunskap och förutfattade meningar riskerar att leda till insatser som möjligen ger ett slags tillfredställelse på kort sikt (nu har vi agerat) men som i längden innebär stora kostnader – pengar som skulle kunna använts på ett bättre sätt.