Arkus publikationer
Publikationerna går att beställa hos Svensk byggtjänst.
En bok om murningshantverket och dess utövande. Boken inleds med en översiktlig sammanfattning om det murade byggandets historik och utveckling från forntid till nutid.
I 15 myter om miljonprogrammen analyserar och reflekterar samhällsanalytikern Carlos Rojas över ett antal bilder eller föreställningar som man kan misstänka finns i värdegrunder, som påverkar små som stora beslut…
Arbetssätt och processer inom olika yrkes- och verksamhetsområden är alltid kulturellt betingade. Den här skriften handlar om att införa agila processer i samhällsbyggandet. Oundvikligen betyder det också att ändra kulturer …
Rapporten håller fokus på särskilt boende men vi diskuterar även en del frågeställningar som berör senior-, trygghetsboende och vård i ordinära bostäder.
Tillgänglighet i byggd miljö är inte en enkel fråga om ramper för rullstolar. Tillgänglighet är en rättvise- och värdegrundsfråga som handlar om att människor ska kunna ta sig fram på egen hand…
Ljussättning eller belysning är ett område med stor betydelse för den arkitektoniska helheten. Det är också ett område som är svårt att förutsäga och kontrollera med tanke på de många, ofta föränderliga förutsättningar som påverkar …
Skolbyggnaden innehåller många rum och funktioner som samspelar för att de som vistas där ska kunna fungera, både lärare och elever. Skolmiljön omfattar också skolgårdens ytor. Antologin visar att det finns många kunniga…
Vi glömmer ofta bort barn och unga när vi förtätar städer. Ofta styrs prioriteringar av kortsiktiga vinster istället för att se det hela på lång sikt. Det här är en översikt som kan vara nyttig för dig som kunskap inför ett förändringsarbete…
I den här antologin kan du följa utvecklingen i området från byggstart 1948 fram till idag. Här får du hela berättelsen om Ekostaden och en inblick i de erfarenheter och lärdomar som kan dras.
18 forskare och praktiker skriver om förhållningssätt, formande och utveckling av kommuner i Sverige idag. Ytterst handlar antologin om den brännande frågan om upprätthållandet av ett demokratiskt, rättvist och fritt…
Vad är social hållbarhet och hur tar vi oss in i det "hala" begreppet så att det blir begripligt och konkret? Moa Tunström tar sig an begreppet med syfte att generera samtal, diskussioner, tankegångar och nya frågor…
Medborgardialog ses idag som ett verktyg för demokrati och det praktiska handhavandet behöver fortsätta att utvecklas och fördjupas. Inom samhällsbyggandet ställs demokratins principer mot väggen. Vad som sker…
“Medborgardialog – demokrati eller dekoration” är en antologi som innehåller reflektioner och synpunkter ifrån forskare, planerare, arkitekter och aktivister om den djupare innebörden av medborgardialog…
Vi glömmer ofta bort barn och unga när vi förtätar städer. Ofta styrs prioriteringar av kortsiktiga vinster istället för att se det hela på lång sikt. Det här är en översikt som kan vara nyttig för dig som kunskap inför ett förändringsarbete…
I dagens allt mer ekologiskt medvetna samhälle har intresset för naturliga byggmaterial kommit i fokus. Nordiska träd och träslag är en vacker och inspirerande uppslagsbok för alla som använder trä. Här finns det…
Följ med på en vandring i Malmös västra hamnområde som genomgick en fullständig omvandling i och med bomässan Bo01. Boken är en guide till arkitektur, djurliv, ekologi, byggnadskonst och mycket annat…
Arkitekturen i samtiden kan sägas ha dubbla existenser. Ansedd som skapare av attraktiva värden men inte alltid med särskilt hög ranking i beställares budgetar. Att förstå och reda ut dessa dubbla existenser – hur de uppkommer…
"Moderna tegeldetaljer" handlar om hur man utformar gestaltningsmässigt fina detaljlösningar med fasadtegel i kombination med bakmur av stenmaterial. Boken inleds med ett avsnitt om materialitet, det vill säga de egenskaper…
”Om kontorslandskapens akustik och arkitektur” är en referensöversikt och en handbok för området som består av två delar. Den första delen innehåller en introduktion till akustikens…
Space syntax - ett analysverktyg för planering och utvärdering av arkitektur och byggd miljö” handlar om en metod som försöker hitta mätbara samband mellan människors beteenden och byggd miljö. Skriften ger en bra bas för…
I "Arkitekters verktyg" undersöker arkitekten Jonas Runberger verktygen och arkitekters förhållande till representationen av idéer som man avser ska materialiseras i det byggda. Han pekar på betydelsen av att…
Skriften ”Ekonomi för arkitekter – introduktion till lönsamhetskalkylering och fastighetsvärdering vid planering och byggande” har tagits fram för att ge arkitekter en bättre grund i ekonomiska frågor inför dialog med övriga aktörer…
Tegel intog en särskild roll i 1900-talets byggande i Sverige. ”Modernismens tegelfasader” berättar om teglets historia från ett arkitekturhistoriskt, byggnadstekniskt och hantverksmässigt…
Terrakotta (från italienskans terra cotta – bränd jord/lera) är ett tåligt, lättillgängligt, brandbeständigt och formbart material. När de stora städerna med sina höga hus växte fram i USA, fick terrakottan en framträdande roll…
Det svenska ordet färg kan stå för både kulör och material. ”Byggnadsmåleriets färger” handlar om byggnadsfärger som material och riktar sig till alla som vill få en större förståelse för hur olika färgtyper är uppbyggda…
”Förorten – insatser och utveckling under 40 år” är en översikt över några av de insatser som gjorts för förorterna under fyrtio år – mer eller mindre lyckosamma. Den tar upp forskning…
Skriften presenterar erfarenheter av arbete med kvalitetsdokument i detaljplaneskedet hos ett antal kommuner. Planexempeln tar upp typiska planeringssituationer som visar hur kvalitetsdokument utformats och…
I skriften presenteras forskningslitteratur, offentliga utredningar m m som har tagit upp äldres boende och närmiljö. Antalet äldre i samhället ökar kraftigt och att olika former för äldreboende…
I denna antologi presenteras aktuell forskning och utveckling kring utformning av bostaden, dess rum och närmiljö. Ett tjugotal forskare och kritiker delar med sig av sin kunskap och beskriver något om förutsättningarna för dagens…
Skolbyggnaden innehåller många rum och funktioner som samspelar för att de som vistas där ska kunna fungera, både lärare och elever. Skolmiljön omfattar också skolgårdens ytor. Antologin visar att det finns många kunniga…