Modernismens tegelfasader
Modernismens tegelfasader
Tegel intog en särskild roll i 1900-talets byggande i Sverige. ”Modernismens tegelfasader” berättar om teglets historia från ett arkitekturhistoriskt, byggnadstekniskt och hantverksmässigt perspektiv.
Boken är tänkt att fungera som stöd i många olika praktiker i det byggnadsantikvariska arbetet. Fokus ligger på tegelfasader från 1930–1975 och utgångspunkten är ett forskningsprojekt ”Korrosionsskador i tegelfasader – värdering och åtgärder” som utfördes 2007–2008, bekostat av Riksantikvarieämbetet. I projektet studerades en vanlig typ av murverksskador i efterkrigstidens byggnadsbestånd och syftet var att skapa ett kunskapsunderlag för att metodiskt kunna arbeta med problemen i antikvarisk, projekterande och förvaltande praktik.
Boken är uppdelad i tre delar: Historia, Rostsprängning och Reparation. Den första delen tar upp exempel på teglet i den moderna arkitekturen, tegelbrukens historia och den nya tekniken, den andra delen tekniska problem och reparationsmetoder och den avslutande delen fallstudier på rostsprängning och provmurningar. Längst bak i boken finns en bilaga med intervjuer.
Författare: Tägil Tomas, Gustavsson Tomas, Bergkvist Kristina
Utgivningsår: 2011