E-BOK Om belysningsprojektering
Om belysningsprojektering
En undersökning om arkitekters och andra konsulters arbete och kunskapsbehov
Författare: Karin Fridell Anter
Utgivningsår: 2012
Ljussättning eller belysning är ett område med stor betydelse för den arkitektoniska helheten. Det är också ett område som är svårt att förutsäga och kontrollera med tanke på de många, ofta föränderliga förutsättningar som påverkar hur vi människor slutligen upplever och påverkas av ljus. En av slutsatserna i den här rapporten är att normer och rekommendationer i huvudsak utgår från kunskap om detaljseendet medan omgivningsseendet – med stor betydelse för upplevelsen av rummet – i mångt och mycket saknar kunskapsmässigt stöd. Vad får detta för betydelse för projekteringsarbetet i en tid då ljuskällor genomgår omvälvande förändringar, inte primärt styrda av människans upplevelsemässiga behov utan av energisparkrav?
Arkus tidigare utgivning inom ljusområdet är Rum och ljus ( 1988 ), Ljus inomhus ( 2001 ), Ljus i konstmuseer ( 2004 ) och Ljussättning av broar och tunnlar ( 2009 ). Nu kommer Om belysning – en under sökning om arkitekters arbete och kunskapsbehov.
Rapporten som skrivits av Karin Fridell Anter behandlar, via ett antal intervjuer med arkitekter och andra konsulter, projekteringsarbetet vid belysning – dess förutsättningar och allmänna status. Hur arbetar man, hur tolkas och tillämpas normer och rekommend ationer, och hur ser det aktuella kunskapsbehovet egentligen ut?