Handbok för en (mer) Hållbar Handelsplats

Ladda ner handboken här!

Projekttitel

Handbok för en hållbar handelsplats

Projektledare

Emilie Dafgård, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå

Malin Rönnerfalk, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå

Övrig medverkande

Anna Öhlin, Arkitekt SAR/MSA, Freda Arkitekter

Dan Engberg, Arkitekt SAR/MSA, Freda Arkitekter

Camilo Martinez-Garcia, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå

Sam Keshavarz , Landskapsarkitekt LAR/MSA, Outer Space Landskapsarkitekter

Henrik Haller, lektor i miljövetenskap, Mittuniversitetet


Samarbetspartners

Studio Rå                                                                             

Freda Arkitekter

Outer Space Landskapsarkitekter

Mittuniversitetet, Avdelningen för Ekoteknik & hållbart byggande

Tidplan

Påbörjas majv 2023

Avslutas mars 2024

Sammanfattning

Med externa handelsplatser avses större handelsområden strategiskt förlagda på billig mark utanför tätortscentrum, primärt riktade till en bilburen köpkrets. De senaste 20 åren har den här typen av områden och köpcentrum mer än fördubblats i Sverige - trots en växande e-handel fortsätter de externa handelsplatsernas omsättning att öka och dess karakteristiska siluett syns längs allt fler vägar i Europa. Debatten om hur handelsplatserna påverkar stadskärnor rasar sedan länge, men om själva handelsplatserna, varför de finns och hur de utformas och påverkar klimat, landskap och mänskligt beteende diskuterades det mindre. Detta trots att den moderna handelsplatsen tveklöst har stor miljöpåverkan i flera led, inte minst genom inverkan på våra beteende- och konsumtionsmönster.

Projektgruppen är övertygade om att den ofta förbisedda handelsplatsen kan förbättras med arkitektoniska grepp och vi vill därför undersöka typologin ur ett nytt perspektiv. Vilka krav bör man rimligen kunna ställa på dessa platser med fokus på hänsynstagande till befintlig natur och utsläppsreducerande åtgärder? Hur kan handelsplatser förändras enligt cirkulära designprinciper för att både begränsa klimatavtryck och gynna ett mer hållbart konsumtionsbeteende? Hur anpassar vi dem till en ekonomi där resursflöden är cirkulära och energin förnyelsebar? 

Målgruppen är utöver arkitekter och landskapsarkitekter kommuner och myndigheter samt fastighetsutvecklare, fastighetsägare och deras hyresgäster. Målet med vårt arbete är att påbörja en fördjupad dialog mellan dessa aktörer och akademin för att med cirkulär design ställa om befintliga handelsplatser mot hållbarhet, resurseffektivitet, biologisk mångfald och ökad livskvalitet.

Projektgruppen planerar att utföra en kartläggning av ett antal handelsplatser för att kunna definiera och beskriva typologins återkommande attribut, logistik, gestaltningsprinciper, konstruktionsmetoder samt i den mån det går klimatavtryck och påverkan på natur och beteendemönster. Utifrån denna inventering ska projektgruppen skissa på lösningar och angreppsätt för att utveckla handelsplatsen till en mer cirkulär och hållbar typologi med fokus på bl.a. återbruk, dagvattenhantering, energiförsörjning, ekosystemtjänster, mobilitet, hantering av spill och restprodukter, kompostering och odling. Det framtagna materialet utgör sedan underlaget till en större workshop där de tillsammans med en extern referensgrupp bestående av fastighetsägare, kommunrepresentanter och andra relevanta aktörer synar både befintliga projekt och framtagna idéer och lösningar.

Resultatredovisning:

Workshopen blir förhoppningsvis bara början på en dialog som kan fortsätta utanför projektets ramar. Vi vill därför sammanfatta idéer och erfarenheter, identifierade möjligheter och svårigheter i en handbok eller manual som ska kunna användas av både kommuner, fastighetsutvecklare och -ägare, arkitekter och landskapsarkitekter i framtida arbete med både befintliga och nya handelsplatser. För att öka spridning och tillgänglighet vill vi komplettera manualen med en kort, pedagogisk och inspirerande film. Vi hoppas att materialet kan inspirera till att vi i framtiden tänker kreativt och cirkulärt kring befintliga handelsplatser och hur de kan omhändertas och förädlas! 

Arkus Info