Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Arkus nätverksträff

Projekttitel

Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?


Projektledare

Jennie Björstad, sociolog


Övrig medverkande (referensgrupp): 

Vanessa Duarte, urban planner/gender specialist

Dafni Sarakinis, landskapsarkitekt/spec. social hållbarhet

Tatiana Letier Pinto, forskare i arkitektur med inriktning jämställdhet

Samarbetspartners

Living Cities, Tengbom samt forskare vid KKH


Tidplan

Påbörjas maj 2023

Avslutas dec 2023


Sammanfattning

Trots långvarigt arbete för jämställdhet i Sverige kvarstår skillnader i livsvillkor mellan kvinnor och män. Såväl Boverket som politiken för Gestaltad livsmiljö och European Bauhaus prioriterar styrning mot inkludering och jämlikhet. Insatser för jämställda platser har gjorts, ofta kopplat till flickor/kvinnors otrygghet och begränsade användning av det offentliga rummet. Dock saknas ofta uppföljning.

Inom förstudien undersöker projektgruppen resultatet av två-tre case i den offentliga miljön med ambition att vara jämlika med utgångspunkt i jämställdhet mellan könen. Projektgruppen ska undersöka hur utmaningen formulerades, arbetsprocessen med fokus på arkitektens roll och om/hur förändring skett mot ökad jämställdhet/jämlikhet på platsen.

Förstudien vill ge aktuell kunskap för att stärka yrkesverksamma i arbetet med jämställdhet i utformning av allmänna platser – utan att behöva vara jämställdhetsexperter. Studien utgör grund för framtida fördjupning med syfte att formulera stöd, gärna mätbara indikatorer för jämställda/jämlika fysiska offentliga platser.


Redovisning

Resultatet sammanställs i en rapport och presenteras i ett digitalt seminarium.

Arkus Info