Tegel, tegel på väggen där…
Beställ boken här!
Projekttitel
Tegel, tegel på väggen där…
Projektledare
Tomas Gustavsson
Övrig medverkande
Fotograf, kontakt har tagits
Tidplan
Påbörjas mars 2021
Avslutas mars 2022
Sammanfattning
I projektet utarbetas en bok om tegel- och murningshantverket. Materialet bygger på föreläsningar, artiklar i fackpress och böcker som projektledaren svarat för själv eller i samarbete med andra sakkunniga.
Boken kommer att inledas med en historisk tillbakablick, där teglets väg följs översiktligt från ”Mesopotamien till Malmö och Mälardalen”, via bland annat det antika Rom samt romanskt och gotiskt katedralbyggande. Därefter följer en genomgång av tillverkning av tegel, olika typer av murblock samt mur- och putsbruk; råvaror, processen samt de olika materialens tekniska karakteristika. Efter detta behandlas murverk som bärande konstruktioner (översiktligt, inte på detaljerad beräkningsnivå), byggnadsfysikalisk sammansättning av murade yttervägar samt förbandsmurning, med principer för höjd- och måttsättning av murade konstruktioner. Ett kapitel kommer att behandla rörelser i murverkskonstruktioner, som är ett väsentligt ämnesområde om man har ambitionen att minska på förekomst av rörelsefogar, varefter mineralisk puts på murverk behandlas. Efter dessa delar, som tecknar en sorts kunskapsbaserad utgångspunkt, flyttas fokus till projektering och utförande av murverkskonstruktioner, där också frågor om hållbarhet, restaurering och renovering tas upp. I en avslutande del behandlas aspekter kring samspel mellan arkitektur, konstruktion och hantverk. Denna avslutande del kommer att innehålla diskussion och reflektion kring frågor om materialitet, autenticitet i materal- och metodanvändning, betydelsen av logiska och naturliga materialmöten med mera.
Boken vänder sig till yrkesverksamma projektörer (arkitekter, byggkonstruktörer/ byggingenjörer), men också till intressenter i byggmaterial-, bygg-, och murningsbranschen. Utökad kunskap om angränsande discipliner för nämnda yrkeskategorier förutsätts kunna verka kvalitetsförbättrande i proceessen.
Titta på presentation av resultaet här
Tegel Tegel på väggen där projektet har lett till en boke som heter Murat byggande.
I boken Murat byggande tas historiken, murverksmaterialens och byggmetodens karakteristika som utgångspunkter för en diskussion kring användning av tegel- och murningshantverk i det samtida byggandet.
Murat byggande i nutid förutsätter att krav på energihushållning, hållbarhet och rationalitet beaktas. När murade ytterväggar ändras från att ha haft i huvudsak homogen sammansättning till uppdelning i bärande, isolerande och fasadbildande skikt riskerar användningen av tegel att bli kulissartad. Men bland annat genom att använda murverk i kombinationer som medger logiska materialmöten kan autenticitet uppnås även i dagens byggande.
Strävan efter hållbarhet är i dag en målsättning som genomsyrar samhällsdiskussionen. De långsiktigt hållbara byggnaderna måste ges en utformning som gör att de klarar såväl byggnads-tekniska krav som att ge upplevelse av skönhet och goda proportioner. I detta perspektiv har murningshantverket en väsentlig roll att spela.
Här visas hur man med moderna byggmetoder kan använda murat byggande så att taktila kvaliteter skapas, vilket bland annat exemplifieras i ett stort antal byggnadstekniska detaljlösningar. Fokus ligger framför allt på nyproduktion, men delar av boken är också tillämplig för det äldre byggnadsbeståndet.
Tomas Gustavsson är byggnadskonstruktör med lång erfarenhet av murverkskonstruktioner. Vidare har han under många år varit verksam som föreläsare vid arkitekt- och byggingenjörsutbildningar samt branschseminarier för yrkesverksamma inom såväl projektering som hantverksutförande.