#27 och #28 Det nyligen byggda i förändring och Arkus årsmöte 2024
nov.
26
5:00 em17:00

#27 och #28 Det nyligen byggda i förändring och Arkus årsmöte 2024

Välkommen till Arkus nätverksträff där vi tillsammans utforskar utmaningar och möjligheter i samband med förändringar av nyare bebyggelse för att möta dagens krav på hållbarhet.

"Det nyligen byggda i förändring" är ett aktuellt projekt inom Arkus som undersöker hur ingrepp i byggnader, från 1970-talet och framåt, kan göras för att möta krav på cirkularitet och energieffektivitet utan att äventyra andra viktiga kvaliteter. Projektet belyser målkonflikter som uppstår och hur dessa hanteras, samt drar lärdomar för framtida processer inom hållbarhet och omgestaltning.

Vi bjuder in projektgruppen till ett samtal där de presenterar sina slutsatser och öppnar upp för en bredare diskussion om hur vi kan hantera nyare byggnadsbestånd på ett mer nyanserat sätt. Ta chansen att lyssna på och ställa frågor till branschkollegor och bidra till en djupare förståelse av dessa komplexa frågor.

Under träffen diskuterar vi bland annat:

•Hur kan ingrepp i nyare byggnadsbestånd genomföras på ett sätt som balanserar energieffektivitet, cirkularitet och kulturvärden?

•Vilka är målkonflikterna som uppstår vid ombyggnad av nyare byggnader, och hur kan de hanteras?

•Hur skapas incitament för samverkan framåt? Var möts vi över yrkesgränserna?

Vi ser fram emot din medverkan och dina insikter!


Datum

2024-11-26 kl. 17.00-18.00


Plats

Fysiskt i Stockholm på SWECO (Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm) och på Teams för dig som ej kan vara med på plats.


Program

17.00-17.05 Arkus Välkomnar

17.05-17.20 Presentation av projektet och slutsatser

17.20-17.45 Panelsamtal om projektet

• Anna-Karin Nilsson, byggnadsingenjör och hållbarhetsspecialist

• Helena Wärnhjelm, Bebyggelseantikvarie, WSP

• Lena Fagle, arkitekt och processledare

• Cathrine Mellander Backman, arkitekturhistoriker och utredare på Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning

• Karin Löfgren, arkitekt och hållbarhetsansvarig på AIX

• Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus

17.45-18.00 Frågor från publiken


Anmälan är stängd!


Välkommen till Arkus årsmöte!
Arkus håller sitt årsmöte direkt efter nätverksträffen, och som medlem är du varmt välkommen att delta.


Datum och tider
2024-11-26 kl. 17-18.00 Arkus nätverksträff
2024-11-26 kl. 18-19.00 Arkus årsmöte


Plats
Fysiskt i Stockholm SWECO (Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm), och även digitalt via Teams (Länken skickas vid anmälan).


Anmäl dig till årsmötet. Använd länken ovan (anmälningslänk för nätverksträff).

Visa evenemang →
okt.
1
8:00 fm08:00

#26 Gestaltade kvaliteter i vård- och omsorgsboenden

Välkommen till Arkus digitala nätverksträff där vi tillsammans utforskar nya sätt att utveckla kvalitetsbegreppen inom vård- och omsorgsboenden ur ett arkitekturperspektiv.

"Gestaltade kvaliteter i vård- och omsorgsboenden" är ett av de fem beviljade projekten inom Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arbetet tar avstamp i en tidigare forskningsstudie som identifierat fyra centrala kvaliteter (4Q) – Ett fundament av stabilitet och vardaglighet, Ett pulserande hjärta, Rumslig variation och Magnetiska platser – vilka tillsammans stödjer en bättre gestaltad livsmiljö inom vård- och omsorgsboenden.

Vi bjuder in projektgruppen till ett samtal där de presenterar sin rapport. Ta chansen att lyssna på och ställa frågor till experter och branschkollegor, och bidra till en bredare diskussion om hur vi kan skapa mer hållbara, funktionella och mänskliga vårdmiljöer.

Under träffen diskuterar vi bland annat:

Hur kan de fyra kvaliteterna (4Q) – stabilitet, hjärta, rumslig variation och magnetiska platser – bidra till bättre vårdmiljöer?

Vilken roll spelar rumslig variation för att skapa funktionella och inspirerande boenden?

Hur kan tvärdisciplinär samverkan mellan arkitektur och vård utveckla framtidens vård- och omsorgsboenden?

Vi ser fram emot din medverkan och dina insikter!

Program

8.00-8.05 Arkus Välkomnar

8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet

8.20-8.45 Panelsamtal om projektet

Linda Björn, Arkitekt, Marge arkitekter

Susanne Ramel, arkitekt, Marge arkitekter

Camilla Doms, landskapsarkitekt, LAND arkitketur

Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus

8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#25 Handbok för en (mer) Hållbar Handelsplats
sep.
4
8:00 fm08:00

#25 Handbok för en (mer) Hållbar Handelsplats

Välkommen till Arkus digitala nätverksträff där vi fördjupar oss i framtidens hållbara handelsplatser! Målet med seminariet är att tillsammans diskutera hur handelsplatser kan utformas för att möta de stora hållbarhetsutmaningar vi står inför.

Externhandelns strategiska placering utanför stadskärnor medför betydande miljöpåverkan, inte minst genom de konsumtionsmönster den främjar. Debatten kring externa köpcentrums påverkan på stadskärnorna har pågått länge, men mindre fokus har legat på hur dessa handelsplatser är utformade och hur deras roll kan se ut i en hållbar framtid.

Under nätverksträff diskuterar vi viktiga frågor som: Kan vi ställa högre krav på dessa platser när det gäller miljöhänsyn, mänskligt välbefinnande och hållbara åtgärder? Hur kan handelsplatser omvandlas enligt cirkulära designprinciper för att både minska klimatavtryck och främja ett mer hållbart konsumtionsbeteende?

Handbok för en (mer) hållbar handelsplats är ett av de fem beviljade projekten inom Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om projektet
Emilie Dafgård, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå
Malin Rönnerfalk, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå
Maja Vidarsson, Landskapsarkitekt, Outer Space arkitekter
Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus
8.45-9.00 Frågor från chatten

Ladda ner handboken här!

Visa evenemang →
#24 Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?
maj
29
8:00 fm08:00

#24 Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Ladda ner rapporten här!

Välkomna till Arkus nästa digitala nätverksträff!

Såväl Boverket som politiken för Gestaltad livsmiljö och European Bauhaus prioriterar styrning mot inkludering och jämlikhet. Insatser och projekt för jämställda platser har genomförts runt om i landet, och de fokuserar ofta på flickors/kvinnors otrygghet och begränsade användning av det offentliga rummet. Men vi vet dock lite om hur utfallet blev.

Studien har undersökt två platsbildningar i den offentliga miljön med uttalad ambition att bidra till jämställdhet. Vilka var jämställdhetsutmaningarna som platsutvecklingsprojekten adresserade, hur gick gestaltning och designprocessen till – och har insatserna lett till ökad jämställdhet? 

Förstudien vill ge aktuell kunskap för att stärka yrkesverksamma i arbetet med jämställdhet i utformningen av allmänna platser – utan att behöva vara jämställdhetsexperter. Den ger råd baserat på gjorda erfarenheter i jämställdhetsprojekten – och designtips.

’Hur jämställt blev det?’ är ett av sex beviljade projekt inom ramen för Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arkus bjuder in projektledare och sociologen Jennie Björstad, Dafni Sarakinis, landskapsarkitekt och specialist inom social hållbarhet, Vanessa Duarte, stadsplanerare och jämställdhetsexpert, samt Tatiana Letier Pinto, arkitekt och forskare, Kungliga konsthögkolan, till samtal om projektet och dess resultat.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om projektet
8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#23 Arkitektur och lagstiftning
maj
7
8:00 fm08:00

#23 Arkitektur och lagstiftning

Arkitektur och lagstiftning är ett av sex beviljade projekt inom ramen för Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arkus bjuder in Arkitektur och reglers projektledare och rapportförfattare Ann-Kristin Kaplan Wikström till samtal om rapporten och resultatet.

 

Redan på 1300-talet fick vi i Sverige de första reglerna som rör arkitektur - bygatornas och sedan också stadsgatornas bredd. Genom århundradena och har det tidvis funnits regler för espla­nader, förgårdar och parkbälten, förbud mot vita hus och bestämmelser om bekvämlighet och trevnad. På 1700-talet infördes krav på prydnad, som har levt vidare i lagstiftningen i olika termer –skönhetssinnets anspråk, estetiskt tilltalande och god form, färg och materialverkan. Det senaste århundradet har reglerna bland annat gett oss kungsvåningar, friggebodar och attefallshus.

 

En systematisk sammanställning och beskrivning avseende det svenska plan- och byggregelverkets historia av bestämmelser som berör arkitektur, och därmed påverkat arkitektonisk form genom historien, har tidigare inte gjorts. Projektet Arkitektur och reglers syfte är att fylla det kunskapsglappet och bidra till förståelse för bebyggelsens utveckling under olika tidsperioder. Särskilt fokus har getts till regler som rör den estetiska dimensionen av arkitektonisk form, men genomgången berör även tekniska och funktionella aspekter.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av rapporten och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om rapporten
8.45-9.00 Frågor från chatten

Ladda ner rapporten här!

Visa evenemang →
#22 Murat byggande
mars
5
8:00 fm08:00

#22 Murat byggande

Murat byggande
En bok om murningshantverket och dess utövande. Boken inleds med en översiktlig sammanfattning om det murade byggandets historik och utveckling från forntid till nutid. Andra utgångspunkter är materialens och hantverksmetodens egenskaper. Boken behandlar med denna bakgrund samspelet arkitektur, konstruktion, material och hantverk. Främst i förhållande till nydanande gestaltning, men innehållet är också  tillämpbart vid varsam restaurering. Tomas Gustavsson är byggnadskonstruktör med lång erfarenhet av murverkskonstruktioner. Vidare har han under många år varit verksam som föreläsare vid arkitekt- och byggingenjörsutbildningar samt branschseminarier för yrkesverksamma inom såväl projektering som hantverksutförande.

Arkus bjuder in byggnadskonstruktören och bokens författare Tomas Gustavsson till ett samtal. “ Murat byggande" är en av Arkus 6 beviljade Zoom21 utlysning projekt.

Program

8.00-8.05 Välkomnar
Olof Philipson, Arkus ordförande

8.05-8.20 Presentation
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB

8.20-8.45 Panelsamtal
Per-Anders Johansson, Arkitekt SAR, SIR MSA på PERARK
Thomas Schöler, förlagsredaktör, Svensk Byggtjänst
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB

8.45-9.00 Frågor från chatten


Beställ boken här!

Visa evenemang →