Arkitekters verktyg

I "Arkitekters verktyg" undersöker arkitekten Jonas Runberger verktygen och arkitekters förhållande till representationen av idéer som man avser ska materialiseras i det byggda. Han pekar på betydelsen av att…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2012
Ekonomi för arkitekter

Skriften ”Ekonomi för arkitekter – introduktion till lönsamhetskalkylering och fastighetsvärdering vid planering och byggande” har tagits fram för att ge arkitekter en bättre grund i ekonomiska frågor inför dialog med övriga aktörer…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2012
Keramiken och skyskrapan

Terrakotta (från italienskans terra cotta – bränd jord/lera) är ett tåligt, lättillgängligt, brandbeständigt och formbart material. När de stora städerna med sina höga hus växte fram i USA, fick terrakottan en framträdande roll…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2010
Bostaden och kunskapen

I denna antologi presenteras aktuell forskning och utveckling kring utformning av bostaden, dess rum och närmiljö. Ett tjugotal forskare och kritiker delar med sig av sin kunskap och beskriver något om förutsättningarna för dagens…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2007
Skolans nya rum

Skolbyggnaden innehåller många rum och funktioner som samspelar för att de som vistas där ska kunna fungera, både lärare och elever. Skolmiljön omfattar också skolgårdens ytor. Antologin visar att det finns många kunniga…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2007
Material i landskapet

Hur åldras hårda material som natursten, betong, tegel, trå, järn och stål, aluminum, koppar, brons, plast, asfalt och grus i utemiljön? Landskapsarkitekten Desiree Johansson försöker besvara frågor som hur vi kan välja, behandla…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2007
Ljus i konstmuseer

Ljuset är viktigt för upplevelsen av konst och denna skrift av författaren och konstnären Sölve Olsson handlar just om detta. Skriften är indelad i tre delar där den första tar upp dagsljus och elljus…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2004
Kvalitet eller pris?

Hur fungerar upphandling av arkitekttjänster enligt LOU. I rapporten "Kvalitet eller pris" analyseras ett 70-tal upphandlingar som gjorts av kommuner av olika storlek. Rapporten är indelad i fem olika kapitel…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 2001
Ur sprickorna i spegeln

Den "dekonstruktiva arkitekturen" lanserades för envärldspublik på en utställning på Museum of Modern Art i NewYork 1988. Denna utställning utgör utgångspunkten för författarens analys av dekonstruktion. Han belyser också…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 1996
Arkitekturens ismer

Stilskiften i arkitekturen har alltid debatterats och det har alltid varit en kamp mellan rätt och fel, gammalt och nytt. Författaren försöker svara på vad som är en ism, hur den uppstår och varför. Boken tar upp upp zeitgeist och stil…

Läs mer
ManiolaUtgivningsår 1990