#27 och #28 Det nyligen byggda i förändring och Arkus årsmöte 2024
nov.
26
5:00 em17:00

#27 och #28 Det nyligen byggda i förändring och Arkus årsmöte 2024

Välkommen till Arkus nätverksträff där vi tillsammans utforskar utmaningar och möjligheter i samband med förändringar av nyare bebyggelse för att möta dagens krav på hållbarhet.

"Det nyligen byggda i förändring" är ett aktuellt projekt inom Arkus som undersöker hur ingrepp i byggnader, från 1970-talet och framåt, kan göras för att möta krav på cirkularitet och energieffektivitet utan att äventyra andra viktiga kvaliteter. Projektet belyser målkonflikter som uppstår och hur dessa hanteras, samt drar lärdomar för framtida processer inom hållbarhet och omgestaltning.

Vi bjuder in projektgruppen till ett samtal där de presenterar sina slutsatser och öppnar upp för en bredare diskussion om hur vi kan hantera nyare byggnadsbestånd på ett mer nyanserat sätt. Ta chansen att lyssna på och ställa frågor till branschkollegor och bidra till en djupare förståelse av dessa komplexa frågor.

Under träffen diskuterar vi bland annat:

•Hur kan ingrepp i nyare byggnadsbestånd genomföras på ett sätt som balanserar energieffektivitet, cirkularitet och kulturvärden?

•Vilka är målkonflikterna som uppstår vid ombyggnad av nyare byggnader, och hur kan de hanteras?

•Hur skapas incitament för samverkan framåt? Var möts vi över yrkesgränserna?

Vi ser fram emot din medverkan och dina insikter!


Datum

2024-11-26 kl. 17.00-18.00


Plats

Fysiskt i Stockholm på SWECO (Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm) och på Teams för dig som ej kan vara med på plats.


Program

17.00-17.05 Arkus Välkomnar

17.05-17.20 Presentation av projektet och slutsatser

17.20-17.45 Panelsamtal om projektet

• Anna-Karin Nilsson, byggnadsingenjör och hållbarhetsspecialist

• Helena Wärnhjelm, Bebyggelseantikvarie, WSP

• Lena Fagle, arkitekt och processledare

• Cathrine Mellander Backman, arkitekturhistoriker och utredare på Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning

• Karin Löfgren, arkitekt och hållbarhetsansvarig på AIX

• Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus

17.45-18.00 Frågor från publiken


Anmälan är stängd!


Välkommen till Arkus årsmöte!
Arkus håller sitt årsmöte direkt efter nätverksträffen, och som medlem är du varmt välkommen att delta.


Datum och tider
2024-11-26 kl. 17-18.00 Arkus nätverksträff
2024-11-26 kl. 18-19.00 Arkus årsmöte


Plats
Fysiskt i Stockholm SWECO (Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm), och även digitalt via Teams (Länken skickas vid anmälan).


Anmäl dig till årsmötet. Använd länken ovan (anmälningslänk för nätverksträff).

Visa evenemang →
okt.
1
8:00 fm08:00

#26 Gestaltade kvaliteter i vård- och omsorgsboenden

Välkommen till Arkus digitala nätverksträff där vi tillsammans utforskar nya sätt att utveckla kvalitetsbegreppen inom vård- och omsorgsboenden ur ett arkitekturperspektiv.

"Gestaltade kvaliteter i vård- och omsorgsboenden" är ett av de fem beviljade projekten inom Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arbetet tar avstamp i en tidigare forskningsstudie som identifierat fyra centrala kvaliteter (4Q) – Ett fundament av stabilitet och vardaglighet, Ett pulserande hjärta, Rumslig variation och Magnetiska platser – vilka tillsammans stödjer en bättre gestaltad livsmiljö inom vård- och omsorgsboenden.

Vi bjuder in projektgruppen till ett samtal där de presenterar sin rapport. Ta chansen att lyssna på och ställa frågor till experter och branschkollegor, och bidra till en bredare diskussion om hur vi kan skapa mer hållbara, funktionella och mänskliga vårdmiljöer.

Under träffen diskuterar vi bland annat:

Hur kan de fyra kvaliteterna (4Q) – stabilitet, hjärta, rumslig variation och magnetiska platser – bidra till bättre vårdmiljöer?

Vilken roll spelar rumslig variation för att skapa funktionella och inspirerande boenden?

Hur kan tvärdisciplinär samverkan mellan arkitektur och vård utveckla framtidens vård- och omsorgsboenden?

Vi ser fram emot din medverkan och dina insikter!

Program

8.00-8.05 Arkus Välkomnar

8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet

8.20-8.45 Panelsamtal om projektet

Linda Björn, Arkitekt, Marge arkitekter

Susanne Ramel, arkitekt, Marge arkitekter

Camilla Doms, landskapsarkitekt, LAND arkitketur

Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus

8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#25 Handbok för en (mer) Hållbar Handelsplats
sep.
4
8:00 fm08:00

#25 Handbok för en (mer) Hållbar Handelsplats

Välkommen till Arkus digitala nätverksträff där vi fördjupar oss i framtidens hållbara handelsplatser! Målet med seminariet är att tillsammans diskutera hur handelsplatser kan utformas för att möta de stora hållbarhetsutmaningar vi står inför.

Externhandelns strategiska placering utanför stadskärnor medför betydande miljöpåverkan, inte minst genom de konsumtionsmönster den främjar. Debatten kring externa köpcentrums påverkan på stadskärnorna har pågått länge, men mindre fokus har legat på hur dessa handelsplatser är utformade och hur deras roll kan se ut i en hållbar framtid.

Under nätverksträff diskuterar vi viktiga frågor som: Kan vi ställa högre krav på dessa platser när det gäller miljöhänsyn, mänskligt välbefinnande och hållbara åtgärder? Hur kan handelsplatser omvandlas enligt cirkulära designprinciper för att både minska klimatavtryck och främja ett mer hållbart konsumtionsbeteende?

Handbok för en (mer) hållbar handelsplats är ett av de fem beviljade projekten inom Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om projektet
Emilie Dafgård, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå
Malin Rönnerfalk, Arkitekt SAR/MSA, Studio Rå
Maja Vidarsson, Landskapsarkitekt, Outer Space arkitekter
Moderator: Olof Philipson, Ordförande, Arkus
8.45-9.00 Frågor från chatten

Ladda ner handboken här!

Visa evenemang →
#24 Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?
maj
29
8:00 fm08:00

#24 Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Ladda ner rapporten här!

Välkomna till Arkus nästa digitala nätverksträff!

Såväl Boverket som politiken för Gestaltad livsmiljö och European Bauhaus prioriterar styrning mot inkludering och jämlikhet. Insatser och projekt för jämställda platser har genomförts runt om i landet, och de fokuserar ofta på flickors/kvinnors otrygghet och begränsade användning av det offentliga rummet. Men vi vet dock lite om hur utfallet blev.

Studien har undersökt två platsbildningar i den offentliga miljön med uttalad ambition att bidra till jämställdhet. Vilka var jämställdhetsutmaningarna som platsutvecklingsprojekten adresserade, hur gick gestaltning och designprocessen till – och har insatserna lett till ökad jämställdhet? 

Förstudien vill ge aktuell kunskap för att stärka yrkesverksamma i arbetet med jämställdhet i utformningen av allmänna platser – utan att behöva vara jämställdhetsexperter. Den ger råd baserat på gjorda erfarenheter i jämställdhetsprojekten – och designtips.

’Hur jämställt blev det?’ är ett av sex beviljade projekt inom ramen för Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arkus bjuder in projektledare och sociologen Jennie Björstad, Dafni Sarakinis, landskapsarkitekt och specialist inom social hållbarhet, Vanessa Duarte, stadsplanerare och jämställdhetsexpert, samt Tatiana Letier Pinto, arkitekt och forskare, Kungliga konsthögkolan, till samtal om projektet och dess resultat.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av projektet och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om projektet
8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#23 Arkitektur och lagstiftning
maj
7
8:00 fm08:00

#23 Arkitektur och lagstiftning

Arkitektur och lagstiftning är ett av sex beviljade projekt inom ramen för Arkus utlysning för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Arkus bjuder in Arkitektur och reglers projektledare och rapportförfattare Ann-Kristin Kaplan Wikström till samtal om rapporten och resultatet.

 

Redan på 1300-talet fick vi i Sverige de första reglerna som rör arkitektur - bygatornas och sedan också stadsgatornas bredd. Genom århundradena och har det tidvis funnits regler för espla­nader, förgårdar och parkbälten, förbud mot vita hus och bestämmelser om bekvämlighet och trevnad. På 1700-talet infördes krav på prydnad, som har levt vidare i lagstiftningen i olika termer –skönhetssinnets anspråk, estetiskt tilltalande och god form, färg och materialverkan. Det senaste århundradet har reglerna bland annat gett oss kungsvåningar, friggebodar och attefallshus.

 

En systematisk sammanställning och beskrivning avseende det svenska plan- och byggregelverkets historia av bestämmelser som berör arkitektur, och därmed påverkat arkitektonisk form genom historien, har tidigare inte gjorts. Projektet Arkitektur och reglers syfte är att fylla det kunskapsglappet och bidra till förståelse för bebyggelsens utveckling under olika tidsperioder. Särskilt fokus har getts till regler som rör den estetiska dimensionen av arkitektonisk form, men genomgången berör även tekniska och funktionella aspekter.

Program
8.00-8.05 Arkus Välkomnar
8.05-8.20 Presentation av rapporten och resultatet
8.20-8.45 Panelsamtal om rapporten
8.45-9.00 Frågor från chatten

Ladda ner rapporten här!

Visa evenemang →
#22 Murat byggande
mars
5
8:00 fm08:00

#22 Murat byggande

Murat byggande
En bok om murningshantverket och dess utövande. Boken inleds med en översiktlig sammanfattning om det murade byggandets historik och utveckling från forntid till nutid. Andra utgångspunkter är materialens och hantverksmetodens egenskaper. Boken behandlar med denna bakgrund samspelet arkitektur, konstruktion, material och hantverk. Främst i förhållande till nydanande gestaltning, men innehållet är också  tillämpbart vid varsam restaurering. Tomas Gustavsson är byggnadskonstruktör med lång erfarenhet av murverkskonstruktioner. Vidare har han under många år varit verksam som föreläsare vid arkitekt- och byggingenjörsutbildningar samt branschseminarier för yrkesverksamma inom såväl projektering som hantverksutförande.

Arkus bjuder in byggnadskonstruktören och bokens författare Tomas Gustavsson till ett samtal. “ Murat byggande" är en av Arkus 6 beviljade Zoom21 utlysning projekt.

Program

8.00-8.05 Välkomnar
Olof Philipson, Arkus ordförande

8.05-8.20 Presentation
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB

8.20-8.45 Panelsamtal
Per-Anders Johansson, Arkitekt SAR, SIR MSA på PERARK
Thomas Schöler, förlagsredaktör, Svensk Byggtjänst
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB

8.45-9.00 Frågor från chatten


Beställ boken här!

Visa evenemang →
#21 Arkus årsmöte och nätverksträff
nov.
21
till 22 nov.

#21 Arkus årsmöte och nätverksträff

Välkomna till Arkus årsmöte och nätverksträff! (Anmälan krävs!)

Datum

2023-11-21

Plats

Digitalt via länk och på Sweco, Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm

Program
17-17.30 Ankomster, registrering i reception – mingel i Swecos vardagsrum

17.30-18 Årsmötet

18-19:00 Arkus nätverksträff (Presentationer av projekt och samtal)

19:00 Mingel

Arkus nätverksträff

Efter vårt årsmöte har vi Arkus projektpresentationer och samtal med:

  • Barnperspektivet på bostadsplanering (Arkus utlysning 2023)

    • Anna Öhlin, Arkitekt SAR/MSA, FREDA

    • Rebecca Rubin, Arkitekt SAR/MSA, social hållbarhetschef Sveafastigheter, Adjunkt KTH

 

  • Rikaregranskap (Arkus utlysning 2023)

    • Katarina Borg, stadsplanerare och landskapsarkitekt, Nyréns Arkitektkontor och forskningsinstitutet RISE

 

  • Klimatverktyg Landskap (Arkus utlysning 2022)

    • Pia Glaumann, Klimatverktyg Landskap projektledare, Landskapsarkitekt, Glaumann Landskap AB

 

  • Arkus essätävlingen 2023

    • Kris Johnson-Jones, , Journalist och verksamhetschef för Arwidssonstiftelsen

    • Malin Zimm, doktor i arkitektur, forskare och arkitekturskriben

Anmäl dig här!
OBS! Anmälan stängs den 16/11 kl. 17.00!

Visa evenemang →
#20 Delat boende
okt.
31
8:00 fm08:00

#20 Delat boende

Vi behöver bygga smartare och mer resurseffektiva bostäder som både minskar bostadsbristen, är ekologiskt hållbara och erbjuder ett socialt boende med hög kvalité. Hur gör man det?

Akademiska Hus bostadskonceptet, Academic Living grundar sig på forsknings och innovationssamverkan som de har drivit tillsammans med lärosäten, HSB Living Lab och KTH Live-In Lab. Genom projektet Cokitchen har de tagit fram fakta på de stora klimatbesparingar och kostnadsbesparingar man kan uppnå genom att fokusera på ökad delning. De har även accelererat innovationstakten och arbetar med bostadskonceptet i fullskala. På nätverksträffen beskriver de vilka utmaningar och vinster de ser med delningsbostäder, exempelvis frågor kring normer och lagar i BBR och hyreslagstiftningen men även vad som är på gång just nu i Sverige och i omvärlden.

Du som deltagare får också möjlighet till att ta del av samtalet och ställa frågor till projektgruppen.

Vi bjuder in:

-Linda Teng, Konceptansvarig Academic Living, Akademiska hus med student med erfarenhet av delat boende.

-Staffan Schartner, medlem i byggande arkitekter och föreningsstyrelsen i Arkus.

-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen

Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.30 Presentation av Linda Teng med student

8.30-8.40 Kort omvärldsspaning om delat boende av Staffan Schartner
8.40-9.00 Panelsamtal och frågor från chatten

Datum

2023-10-31 kl. 8.00-9.00

Visa evenemang →
#19 Arkus essätävling: presentation av vinnaren
maj
26
8:00 fm08:00

#19 Arkus essätävling: presentation av vinnaren

1000 ord säger mer än en bild

- Arkus essätävlingen 2022-2023

Arkus vill utveckla och uppmuntra diskussionen kring hur arkitekturen kan bidra till att skapa ett hållbart och levande samhälle. Att fler arkitekter skriver och reflekterar kan bidra till ett fördjupat samtal om arkitekturens roll och höja kunskapsnivån för alla som är intresserade av gestaltningsfrågor. 

Juryn har valt att nominera sex stycken texter, av dessa kommer att de utse en vinnare.

Läs mer om tävlingen här!

Arkus juryn är

-Kris Johnson-Jones, , Journalist och verksamhetschef för Arwidssonstiftelsen
-Mark Isitt, Journalist
-Malin Zimm, doktor i arkitektur, forskare och arkitekturskribent 
-Olof Philipson, Arkitekt SAR/MSA, ordförande Arkus samt utvecklingschef Gatun Arkitekter

Visa evenemang →
#18 Arkus utlysning: presentation av 5st beviljade projekt
maj
25
8:00 fm08:00

#18 Arkus utlysning: presentation av 5st beviljade projekt

Arkus beviljar 900 000 SEK till projekt för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

De 5 beviljade projekten är


-Arkitektur och regler

Projektet omfattar beskrivning av det svenska plan- och byggregelverkets historia avseende arkitektoniska, estetiska och kulturhistoriska värden samt analys av hur reglerna historisk och fram till idag har påverkat dessa. Reglerna för hur byggnadshöjd beräknas har bl.a. bidragit till arkitektoniska innovationer som kungsvåningar och bidrar än idag till hur byggnader utformas då en möjlig ytterligare våning kan ha avgörande betydelse för ett projekts ekonomiska genomförbarhet. Förekomst och utformning av regler för att gynna estetiska värden, exempelvis om burspråk och tornpartier, kommer att belysas särskilt.

Läs mer här!



-Den gestaltade livsmiljön i vård- och omsorgsboenden

Syftet är att utveckla kvalitetsbegreppet inom vård- och omsorgsboenden ur ett arkitekturperspektiv för att tvärdisciplinärt skapa en ny kunskapsplattform. Projektet bygger vidare på en tidigare studie som visat på fyra kvaliteter (4Q) utvecklade av vårdforskare som syfar till att stödja den gestaltade livsmiljön inom vård- och omsorgsboenden. Dessa kvaliteter vill projektgruppen som arkitekter utvärdera och vidare utveckla för att säkerställa att de kommer användning i vår bransch. På liknande sätt utvärderar vårdforskarna fyra byggda vård- och omsorgsboenden (4VOB) som projekgruppen har gestaltat. I ett nytt projekt finansierat av Forte undersöker de hur den gestaltade miljön används och upplevs i relation till våra intentioner.

Projektets två ovan beskrivna delar ”korsbefruktas” inom den tvärdisciplinära forskargruppen vilket utmanar och stärker projektets relevans. Målet är att skapa en gemensam plattform som beskriver dessa kvaliteter och som kan utgöra en utgångspunkt för ett framtida ramverk.

Läs mer här!



-Det nyligen byggda i förändring

Projektgruppen vill undersöka hur ingrepp för att möta nya krav görs i byggnader från främst 70-talet och framåt. Samt se vilka målkonflikter som uppstår och hur de hanteras. Från detta drar projektgruppen slutsatser kring hur vår process kan förbättras när det kommer till hållbarhet, kulturvärden och omgestaltning av nyare bestånd.

Läs mer här!



-Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Inom förstudien undersöker projektgruppen resultatet av två-tre case i den offentliga miljön med ambition att vara jämlika med utgångspunkt i jämställdhet mellan könen. Projektgruppen ska undersöka hur utmaningen formulerades, arbetsprocessen med fokus på arkitektens roll och om/hur förändring skett mot ökad jämställdhet/jämlikhet på platsen.

Förstudien vill ge aktuell kunskap för att stärka yrkesverksamma i arbetet med jämställdhet i utformning av allmänna platser – utan att behöva vara jämställdhetsexperter. Studien utgör grund för framtida fördjupning med syfte att formulera stöd, gärna mätbara indikatorer för jämställda/jämlika fysiska offentliga platser.

Läs mer här!



-Handbok för en hållbar handelsplats

Projektgruppen planerar att utföra en kartläggning av ett antal handelsplatser för att kunna definiera och beskriva typologins återkommande attribut, logistik, gestaltningsprinciper, konstruktionsmetoder samt i den mån det går klimatavtryck och påverkan på natur och beteendemönster. Utifrån denna inventering ska projektgruppen skissa på lösningar och angreppsätt för att utveckla handelsplatsen till en mer cirkulär och hållbar typologi med fokus på bl.a. återbruk, dagvattenhantering, energiförsörjning, ekosystemtjänster, mobilitet, hantering av spill och restprodukter, kompostering och odling.

Läs mer här!

 

Mer om Arkus utlysning

Arkus utlyser medel för praktiknära arkitekturforskning kring gestaltning av den byggda miljön. Utgångspunkten är hur Gestaltad livsmiljö kan komma till uttryck genom arkitekturens praktik i fråga om hållbar gestaltning och hur arkitektonisk kvalitet kan få en mer framskjuten plats i samhällsbyggandet. Se vidare: Om gestaltad livsmiljö - Boverket

En annan utgångspunkt är det europeiska initiativet European Bauhaus, som fokuserar på ett grönt och hållbart Europa med fokus på stadsutveckling och arkitektur. European Bauhaus lyfter också fram estetiska och kulturella värden. Se vidare: New European Bauhaus: beautiful, sustainable, together. (europa.eu)

Utlysningen omfattar praktiknära kunskapsutveckling där arkitektens gestaltande uppdrag och yrkesroll synliggörs i relation till aktuella samhällsutmaningar. Klimatomställningen, hotet mot biologisk mångfald, ny teknik och digitalisering, frågor om jämlikhet och hälsa är några av de aspekter som påverkar inte bara arkitektens uppdrag och position i processen, här är också gestaltningsuppgiften och det byggda resultatet i behov av utforskande.

Utlysningen riktas mot samverkande grupper av praktiker och forskare inom samhällsplanering, stadsbyggnad, arkitektur, inrednings- och landskapsarkitektur samt därtill relevanta kunskapsområden.


Tre inriktningar för kunskapsbyggande 

1. Arkitektens roll 

Hur ser förutsättningarna för arkitektur ut på väg mot en framtida, cirkulär ekonomi? Påverkan på gestaltningen- i relation till det redan byggda och det som ska byggas- vid exempelvis återbruk av material, krav på demonterbarhet, lokal energiproduktion, stärkt biodiversitet för att nämna några aktuella frågor med betydande konsekvenser för utformningen av hus och miljöer.

2. Arkitekten i processen 

Vilka möjligheter har arkitekten för delaktighet och inflytande i en alltmer digitaliserad planerings- och byggprocess med behov av metodikutveckling, upphandlingar som ger utrymme för innovation, förändringar i regelverk, gränssnitt och ansvar för samhällsbyggandets olika aktörer.  

3. Arkitekturen i samhället

Hur ser arkitektens yrkesroll ut i en transformativ tid med möjligheter att förflytta sin position, vilka förutsättningar har arkitekten att bidra positivt till klimatomställningen och andra aktuella samhällsutmaningar?  

Utvärderingskriterier 

  • Relevans utifrån utlysningens inriktning och tidigare studier inom området.

  • Projektgruppens bredd vad gäller kompetenser.

  • Metodval samt möjlighet till spridning av resultat.


Jury

Arkus stiftelsestyrelse.


Projektarbetet

Projektgruppen förväntas närvara vid två (hybrida) öppna seminarier för Arkus medlemmar och andra intressenter. Projektresultatet ska dokumenteras skriftligt för att kunna spridas i Arkus olika kanaler.

Maximalt utdelat belopp är 200 000 SEK. Utbetalningar sker i två omgångar, 50% vid projektstart, samt 50% vid slutleverans. 

Ändringar i tidplanen eller andra betydande frågor för projektet ska alltid förankras med Arkus.



Visa evenemang →
#17 Bortom Köket
jan.
25
8:00 fm08:00

#17 Bortom Köket

Bortom Köket

Ätande förutsätter jordbruk, transport, förvaring, beredning, försäljning, tillagning och servering. Denna komplexa infrastruktur mynnar i hemmet ut i köket, ett rum som förändrats marginellt de senaste 60 åren. Ätandet är en basal kroppslig funktion som dessutom är tätt sammankopplad med samhälle, teknologi och kultur. Genom att ifrågasätta de värden som präglar dagens kök och istället utgå från ätandets grundprinciper i kombination med dagens förutsättningar kan vi hitta ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsvinster.

Projektet är en av Arkus Zoom21 utlysning 6 beviljade projekt. Arkus bjuder representanter från projektgruppen till att presentera resultatet. Läs mer om projekte här!

Du som deltagare får också möjlighet till att ta del av samtalet och ställa frågor till projektgruppen.
Varmt Välkomna att anmäla dig nedan.

𝗗𝗮𝘁𝘂𝗺 𝗼𝗰𝗵 𝘁𝗶𝗱
2023-01-25 kl. 8-9.00

𝗣𝗹𝗮𝘁𝘀
Via länk (skickas vid anmälan)

Vi bjuder in

 -Anders Linde, Arkitekt, hållbarhetsspecialist
-Frans Magnusson, Licentiate, SAR/MSA, Design Developer Dsearch , R&D Coordinator WRL, White arkitekter AB

-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen


Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.20 Presentation av projektgruppen
8.20-8.45 Panelsamtal
8.25-9.00 Frågor från chatten

Frågor? mejla oss
info@arkus.se

Visa evenemang →
#16 Infromationsträff: hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.
nov.
22
4:00 em16:00

#16 Infromationsträff: hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

Varmt välkommen till Arkus digitala nätverksträff med fokus på Arkus utlysning om hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet!

Arkus, stiftelsen och föreningen för praktiknära forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad, annonserar en ny utlysning om hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet. Utlysningen är kopplad till politikområdet gestaltad livmiljö och hur arkitektonisk kvalitet kan få en mer framskjuten plats i det hållbara samhällsbyggandet.

Utlysningen är riktad till grupper av praktiker och forskare inom samhällsplanering, stadsbyggnad, arkitektur, inrednings- samt landskapsarkitektur och har tre inriktningar: arkitektens roll, arkitekten i processen och arkitekturen i samhället. Varje beviljad ansökan kan få stöd upp till 200 000 kronor. Läs mer och skicka din ansökan här!

Vi bjuder in till samtal om arkitektens roll, arkitekten i processen och arkitekturen i samhället
-Annica Carlsson, Arkus stiftelse styrelseledamot
-Emina Kovacic, Ordförande i Sveriges Arkitekter
-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen

Under denna nätverksträff kommer att finnas möjlighet till att ställa frågor om Arkus utlysning!

Program
16:00 Arkus välkomnar och berättar om utlysningen

16:15 Samtal
16:40 Frågor från chatten om Arkus utlysning om hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet

Frågor? mejla oss
info@arkus.se

Visa evenemang →
#15 Rikare grannskap - Mobilitetslösningar som minskar bilanvändning och möjliggör nya bostäder och stadsutveckling i befintliga bostadsområden
okt.
27
8:00 fm08:00

#15 Rikare grannskap - Mobilitetslösningar som minskar bilanvändning och möjliggör nya bostäder och stadsutveckling i befintliga bostadsområden

För att minska klimatutsläpp, trängsel och miljöproblem behöver vi ställa om dagens samhälle mot effektivare markanvändning och minskat bilresande. En stor del av Sveriges bostadsområden är byggda med bilen som norm med stora ytor för trafik och parkering. Sammanlagt har vi fler parkeringsplatser än invånare i Sverige – och större parkeringsyta än boendeyta per person.

Forskningsprojektet Rikare grannskap har undersökt hur fyra bildominerade stadstyper kan byggas om med mobilitetslösningar som frigör parkeringsytor för fler bostäder, bättre offentliga rum och grönare boendemiljö. Projektet har också identifierat drivkrafter, hinder och möjliga strategier för snabbare omställning.

Rikare grannskap drivs av Nyréns Arkitektkontor, Trivector, RISE och KTH i samarbete med Stockholms stad samt ett antal kommunala och privata bygg- och bostadsaktörer. Projektet är ett av sex beviljade projekt i Arkus Zoom21. Projektet har också fått stöd från Vinnova Infrasweden. Arkus bjuder in representanter från projektgruppen att presentera resultatet. Du som deltagare får också möjlighet att ta del av samtalet och ställa frågor till projektgruppen.
Varmt Välkomna att anmäla dig nedan!

Vi bjuder in
- Katarina Borg, stadsplanerare och landskapsarkitekt, Nyréns Arkitektkontor och forskningsinstitutet RISE
- Malin Gibrand, trafikplanerare och affärsområdesansvarig stadsbyggnad, Trivector Traffic

Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.20 Presentation av projektgruppen
8.20-8.45 Panelsamtal
8.45-9.00 Frågor från chatten

Frågor? mejla oss
info@arkus.se

Visa evenemang →
#14 Klimatsmart planering vid utveckling av nya bostadskvarter - fallstudier och framtagande av strategier
sep.
23
8:00 fm08:00

#14 Klimatsmart planering vid utveckling av nya bostadskvarter - fallstudier och framtagande av strategier

Läs rapporten här!

Samtidigt som klimatarbetet accelererar saknas det ofta en kritisk analys och uppföljning av reella effektiviseringsvinster i praktiken för att verkligen kunna återanvända och skala upp goda lösningar. Genom jämförande analyser på stadsdels/kvartersnivå, formulera ett kunskapsunderlag för att identifiera vilka planeringstrategier som leder till lägst klimatpåverkan per capita i framtida bostadsområden.

Klimatsmart planering vid utveckling av nya bostadskvarter är en av Arkus Zoom21 utlysning 6 beviljade projekt. Arkus bjuder representanter från projektgruppen till att presentera resultatet. Du som deltagare får också möjlighet till att ta del av samtalet och ställa frågor.

Projektgruppen: Arkitekterna Krook & Tjäder i Uppsala AB, Bjerking AB, White arkitekter AB, STUNS Hållbara samhällen/SLU, Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB, S:t Eriks AB, Uppsala Klimatprotokoll

Att bedöma klimatpåverkan per capita istället för exempelvis boyta, ser projektgruppen som en bättre ingång för hållbar stadsutveckling. Detta då det mer träffsäkert avspeglar det huvudsakliga målet – att oberoende av yta skapa den goda bostaden. I studien har projektgruppen tittat på befintlig bebyggelse i både trä och betong, som de jämfört med två fiktiva projekt. Det handlar om bostäder i olika former, både traditionella lägenhetshus och friliggande villor, samt vårdlägenheter för äldre. Projektgruppen har sett att bland annat materialval och planlösningar är viktiga faktorer i arbetet med att nå ett bostadsbyggande som har en lägre koldioxidpåverkan, men även att andra samhällspolitiska frågor är nödvändiga att diskutera.


Vi bjuder in
- Anna-Lena Elfving, Arkitekt och Partner, White Arkitekter
- Ellen Forsberg, Arkitekt, Arkitekterna Krook & Tjäder
- Karin Lindeberg, Hållbarhetskonsult, Bjerking
- Monika Rahm, Arkitekt, Arkitekterna Krook & Tjäder

Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.20 Presentation av projektgruppen
8.20-8.45 Panelsamtal
8.25-9.00 Frågor från chatten


Frågor? mejla oss
info@arkus.se

Visa evenemang →
#13 Tegel, tegel på väggen där
juni
7
8:00 fm08:00

#13 Tegel, tegel på väggen där

Tegel, tegel på väggen där...
"En bok om murningshantverket och dess utövande. Boken inleds med en översiktlig sammanfattning av tillgänglig kunskap om det murade byggandets historik och utveckling från forntid till nutid. Andra utgångspunkter är materialens och hantverksmetodens karakteristiska egenskaper.  Boken kommer med denna bakgrund att behandla samspelet arkitektur, konstruktion, material och hantverk. Främst i förhållande till nydanande gestaltning, men innehållet är också i stor omfattning tillämpbart vid varsam restaurering.

Boken vänder sig till yrkesverksamma projektörer (arkitekter, byggkonstruktörer/ byggingenjörer), men också till intressenter i byggmaterial-, bygg-, och murningsbranschen. Utökad kunskap om angränsande discipliner för nämnda yrkeskategorier förutsätts kunna verka kvalitetsförbättrande i processen.

Arkus bjuder in byggnadskonstruktören och bokens författare Tomas Gustavsson till ett samtal. “ Tegel, tegel på väggen där” är en av Arkus 6 beviljade Zoom21 utlysning.

Datum och plats
2022-06-07
Kl. 8-9.00 (Digitalt via teams)

Program

8.00-8.05 Välkomnar
Olof Philipson, Arkus ordförande
8.05-8.20 Presentation
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB
8.20-8.45 Panelsamtal
Per-Anders Johansson, Arkitekt SAR, SIR MSA på PERARK.
Olof Philipson, Arkus ordförande
Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, Tomas Gustavsson Konstruktioner AB
8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#12 Cirkuläritet
maj
5
8:00 fm08:00

#12 Cirkuläritet

Innehåll
Hur ska vi bygga idag för att kunna återanvända hus och delar av hus i framtiden ur ett cirkulärt perspektiv? En allt viktigare fråga som arkitekter behöver ta i beaktande i sin design av byggnader!

Karin Sandberg Senior forskare Träbyggande, RISE, diskuterar tillsammans med Camilla Schlyter, arkitekt aktuella begrepp och exempel från forskningsprojekt på RISE.

Vi bjuder in
- Karin Sandberg, Senior forskare på Träbyggande,RISE
- Camilla Schlyter, Arkitekt

Samtalet leds av Olof Philipson, Arkus ordförande, Arkitekt och Partrner på Gatun, och Lena Fagle, Tf studiochef, Processledare, Arkitekt SAR/MSA på Semrén & Månsson Arkitekter.

Program
8.00-8.05 Välkomnar
8.05-8.25 Presentation
8.25-8.45 Panelsamtal
8.45-9.00 Frågor från chatten

Visa evenemang →
#11 Barnperspektivet på bostadsplaneringen
apr.
6
8:00 fm08:00

#11 Barnperspektivet på bostadsplaneringen

Datum och tid
2022-04-06
kl. 8-9.00 (via länk).

Innehåll
Barnperspektivet är ett relativt outforskat område när det kommer till bostadsforskningen. Samtidigt är bostaden utgångspunkten i allas vår livsmiljö och skapar förutsättningar till livet i övrigt. I det praktiska forskningsprojektet "Barnbo" vill vi, Anna Öhlin och Rebecca Rubin tillsammans med Tove Samzelius forskare inom socialt arbete skapa en ökad kunskap om vilka rum, rumssamband och rumsligheter som bör prioriteras i planeringen av lägenheter i nyproduktion så väl som i det befintliga beståndet. Med skissen som verktyg synliggör vi hur rums planering och utformning påverkar hur bostaden svara på barnets behov och blir en plats att kalla hemma. 

Program

8.00-8.05 Välkomnar
Arkus ordförande Olof Philipson

8.05-8.20 Presentation
- Anna Öhlin, Arkitekt SAR/MSA White Arkitekter
- Rebecca Rubin, Arkitekt SAR/MSA, social hållbarhetschef Sveafastigheter, Adjunkt KTH Arkitekturskola

8.20-8.45 Panelsamtal

- Anna Öhlin, Arkitekt SAR/MSA White Arkitekter
- Rebecca Rubin, Arkitekt SAR/MSA, social hållbarhetschef Sveafastigheter, Adjunkt KTH Arkitekturskola
Arkus ordförande Olof Philipson modererar samtalet.

8.45-9.00 Frågor från chatten

Läs rapporten här!

Visa evenemang →
#10 Äldres boendemiljö - livskvalitet och vård
nov.
12
8:00 fm08:00

#10 Äldres boendemiljö - livskvalitet och vård


Ju äldre vi blir, desto mer tid tillbringar vi i bostaden, en miljö som dessutom ofta är en vårdmiljö och därigenom någon annans arbetsplats. Då blir det betydelsefullt att en och samma plats både kan stimulera och stödja våra liv, upplevelser och vår hälsa.

På nätverksträffen 12 nov kl. 8-9.00 träffar vi två forskare, från två olika fält, och som båda studerat hur den fysiska miljön på våra äldreboenden påverkar äldres välbefinnande, hälsa och vård.

 

Vi bjuder in

-Anna Bengtsson, landskapsarkitekt, och universitetslektor, SLU
-Susanna Nordin, sjuksköterska, och universitetslektor, Högskolan i Dalarna


Nätverksträffen modereras av
Johanna Eriksson, Arkitekt och konstnärligt lektor, Sweco/Chalmers

Anmäla dig här!


Visa evenemang →
#9 Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture 1960-2015.
sep.
22
8:00 fm08:00

#9 Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture 1960-2015.

År 2020 finansierade Arkus ett projekt som undersöker kvinnors närvaro i svensk arkitektur mellan 1960-2015. Studien fokuserar specifikt på fyra fenomen inom svensk arkitektur som påverkade kvinnors karriärer och ökade deras inflytande inom den privata och offentliga sektorn, och inom arkitekturutbildningen.

1) Arbetsplatsens organisation: Kvinnors karriärvägar inom de stora svenska arkitektkontor (från 1950-talet till idag).
2) Kvinnor i rollen som stadsarkitekter.
3) Självorganiserade former av professionell representation: Kvinnors Byggforum, Bo i Gemenskap, Athena med flera (från 1980).
4) Normkritik och normkreativitet som nya värdegrunder i konst-, design- och arkitekturutbildningar (sedan ca. 2000).

I denna nätverksträff vi bjuder in projektledaren Meike Schalk, Thérèse Kristiansson och Helena Mattssono som kommer att presentera deras arbete. Arkus ordförande Olof Philipson inleder och modererar samtalet.

Visa evenemang →
maj
18
8:00 fm08:00

#8 Klimatverktyg Landskap

Markanläggningar ger klimatpåverkan genom att markarbeten kan frigöra kol i marken, tillverkning av byggmaterial medför utsläpp av koldioxid liksom anläggningsmaskiner. Men befintlig och nyanlagd vegetation tar också upp koldioxid ur luften.

Projektet syftar till att sammanställa kunskap om de olika källorna för utsläpp och upptag av koldioxid samt utveckla ett praktiskt användbart testverktyg för att kunna minimera klimatpåverkan vid landskapsplanering.

En verktygsskiss är redan framtagen baserad på ett klimatverktyg som har gjorts för byggnader, BECE (Mauritz Glaumann, www.ecoeffect.se). Denna kommer att vidareutvecklas och kompletteras för att passa landskapsplaneringens behov och arbetsmetoder. Samma metodik som används för klimatdeklaration av byggnader kommer att användas för byggmaterial använda vid markanläggningar. Koldioxidutsläpp till följd av markingrepp och koldioxidupptag för olika typiska vegetationsytor kommer att sammanställas utifrån litteraturstudier. 


I denna nätverksträff bjuder Arkus in representanter för projektet till presentation och samtal. Vi bjuder in:

· Pia Glaumann, Klimatverktyg Landskap projektledare, Landskapsarkitekt, Glaumann Landskap AB

Representanter från LArchitects Declare

· Anna Carlberg, Landskapsarkitekt, AJ-Landskap

· Ylwa Svärdström, Landskapsarkitekt, Landskapslaget

·Mauritz Glaumann, Arkitekt, Prof.em. Byggnadsanalys, Högskolan i Gävle, HIG, samt verksam i EcoEffect, Stiftelsen för Byggekologi m.m.

Arkus ordförande Olof Philipson modererar samtalet.

Läs mer om projekt här

Visa evenemang →
apr.
20
8:00 fm08:00

#7 Zoom21 utlysning. Presentation och samtal tillsammans med projektledarna för de 6 beviljade projekte

Arkus beviljar 900 000 SEK till projekt för hållbar stadsutveckling och den goda bostaden.

Den 28/4 kl. 8-9.00 bjuder Arkus till en nätverksträff för presentation och samtal tillsammans med projektledarna för de 6 beviljade projekten.

ZOOM 21 är namnet på Arkus utlysning för rumslig planering och utformning av livsmiljöer med fokus på socialt, klimatsmart och ekonomiskt hållbart bostadsbyggande i stadsdels-, kvartersskala. De tre inriktningar för kunskapsbyggande Arkus ser behov av är:
1. Analys av nuläge och historik
2. Behov och idéer inför framtiden
3. Nya arbetssätt, metoder och verktyg

Utlysningen riktades mot samverkande grupper av praktiker och forskare. Arkus har bedömt 29 intressanta ansökningar och valt att stötta 6 projekt.

Visa evenemang →
mars
30
8:00 fm08:00

#6 När väggar talar

Datum och tid

2021-03-30

Kl. 8.00-9.00

Plats

Via teams

Tema

I publikationen When Walls Speak (När väggar talar.) skriver MYCKET fram och skapar grunden för en arkitekturhistoria som förut inte beskrivits – (natt)klubbens arkitektur. Publikationen hävdar klubbens betydelse för många individers existensberättigande och som gjort flertalet rättvisekamper möjliga.

Själva arbetet bygger på studier MYCKET genomförde inom ramen för ett sexårigt konstnärligt forskningsprojekt vid ArkDes där de prövade rumsliga konstellationer i full skala med både gäster och medskapare. Erfarenheterna ligger till grund för ett särskilt sätt att arbeta med arkitektur som fungerar inkluderande i praktiken. En grundprincip i metodiken är att fläta samman form och innehåll, oavsett format. I tio kapitel som både fungerar som metaforer och rumsliga situationer bjuds läsaren in till en arkitekturvandring genom tid och rum. Arkus Stiftelsen beviljade medel som används till att skriva och slutföra kapitlen i publikationen. Denna publikation är skriven som en pjäs där ting och möbler pratar och agerar, MYCKETs röster samsas med många andras.

Mer om Konst- & Arkitekturgruppen MYCKET         
MYCKET skapades 2012 av formgivarna, arkitekterna och konstnärerna Mariana Alves Silva, Dr. Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. Sen dess har de utvecklat en konstnärlig forskningspraktik utifrån intersektionella perspektiv, som anti-rasism och queer-feminism. Deras praktik är influerad av teatralitet, karnevaler och aktivism. Tillsammans rotar de runt i gränslandet mellan de liv vi lever och den byggda och formgivna värld som omger oss.

Mariana Alves Silva är verksam som designer med en bakgrund som möbelsnickare. Förutom forskningen som bedrivs tillsammans med MYCKET engagerad som forskare i flera projekt genom VINNOVA. Undervisar i design, designteori och konstnärlig skrivpraktik på Konstfack, Beckmans m. fl.

Katarina Bonnevier är arkitekt och konstnär. Har en omfattande textproduktion, föreläsnings- och undervisningserfarenhet från bl.a. Konstfack, KTH, Köpenhamns Konstakademi, HDK, HES-SO. Disputerade 2007 med Behind Straight Curtains: Towards a Queer Feminist Theory of Architecture, Axl Books.

Thérèse Kristiansson är verksam som konstnär och arkitekt. Har genom åren varit medgrundare till konstsamarbetet The New Beauty Council och Stockholm Green Map. Tillsammans med Meike Schalk och Ramia Mazé redaktör för boken Feminist Futures of Spatial Practice: Materialism, Activism, Dialogues, Pedagogies, Projections, AADR (Spurbuchverlag). '

Program

8:00 – 8:05 Arkus ordförande Olof Philipson välkomnar!  

8:05 – 8:20 Projektgruppen presenterar publikationen och även läser upp kort ett kapitel av publikationen När väggar talar.

8:20 – 8:50 Panel samtal med projekt gruppen.

8:50 – 9:00 Du som deltagare har möjlighet att ställa frågor till panelen via Teams.

Klicka här för att beställa publikationen.

Klicka här för att beställa publikationen.

Visa evenemang →
feb.
23
8:00 fm08:00

#5 Digitala release av publikationen: Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar

Arkus nätverksträff

Välkomna till Arkus digitala release av publikationen:
Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar

 

Innehåll

Ekostaden Augustenborg i Malmö lockar varje år många besökare som vill se en hållbar omställning i verkligheten, och hur en klimatanpassning kan vara både funktionell och snygg. Men lyckades man här, när en ekologisk omställning av ett befintligt område, dessutom med höga socioekonomiska ambitioner, fortfarande är sällsynt? Och hur lyckat är Augustenborg egentligen?

I den här antologin kan du följa utvecklingen i området från byggstart 1948 fram till idag. Här får du hela berättelsen om Ekostaden och en inblick i de erfarenheter och lärdomar som kan dras.

I denna nätverksträff bjuder Arkus in representanter för bokens författare för att prata om:

·        Bengt Persson, en av redaktörerna för boken ger en bakgrund och överblick över boken och dess innehåll.

·        Per-Arne Nilsson, initiativtagare och upphovsman till idén, berättar om Ekostaden Augustenborg som hållbarhetsprojekt då, nu och för framtiden.

·        Tomas Tägil om idén bakom och framväxten av Augustenborg som folkhem och grannskapsenhet under åren 1948-1952

·        Ann-Sofi Högborg om ambition och genomförande av gårdsombyggnader som en del av Ekostaden-projektet vid slutet av 1990-talet

·        Martin Grander om Greenhouse, dess betydelse för de andra boende i Augustenborg och har Augustenborg gentrifierats?

Arkus ordförande Olof Philipson modererar nätversträffen.

 

Betäll Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar boken nu

https://byggtjanst.se/bokhandel/hallbarhet/samhallsplanering/ekostaden-augustenborg

 

Bli medlem i Arkus

info@arkus.se

Visa evenemang →
#4 Kulturarvet i samhällsomställningens tid och post pandemin. Nätverksträff
jan.
26
8:00 fm08:00

#4 Kulturarvet i samhällsomställningens tid och post pandemin. Nätverksträff

Arkus syfte är att främja praktiknära forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad. I denna nätverksträff ligger fokus på vilken roll kulturarvet kan ha när vi ställer om till ett hållbart samhälle och på om vårt förhållningssätt till kulturarvet kommer att förändras. Vi står på många sätt inför ett paradigmskifte och det senaste året har nog fått oss alla att stanna upp och kanske även tänka om. De flesta är nog överens om att det finns lärdomar och erfarenheter att hämta från äldre tiders samhällsbyggande, men påverkar hållbarhetskraven även vår syn på restaurering och restaureringskonst? Finns det anledning att ställa om även här? I så fall, har vi tillräckligt på fötterna eller behöver vi även inom detta fält mer praktiknära forskning och metodutveckling under de kommande åren?

Nätverksträffen inleds med att Lone-Pia Bach, professor i Restaureringskonst vid KKH, delar med sig av sin reflektioner halvvägs genom årets utbildning på temat ”Vi skapar framtiden, den formar oss  - En kritisk studie av restaureringskonstens metoder och samtidens tendenser utifrån dom globala och lokala utmaningarna”.

Därefter samtalar vi tillsammans om förändringstendenser, yrkesrollen, forskningsbehovet och utvecklingspotentialen för kulturarvet och inom restaureringskonsten. Samtalet kommer att ledas av Vicki Wenander, bebyggelseantikvarie på Wenanders Byrå och ledamot i Arkus föreningens styrelse, och Olof Philipsson, Arkus Stiftelsen ordförande, arkitekt SAR/MSA, partner och utvecklingschef på Gatun Arkitekter.

Välkomna!

Visa evenemang →
#3 Zoom21 utlysning
nov.
17
8:00 fm08:00

#3 Zoom21 utlysning

Tema: ZOOM21 utlysning

I denna nätverksträff var huvudfokuset om vår utlysning ZOOM21: Hållbar stadsutveckling och den goda bostaden. Arkus delar ut totalt 900 000 SEK.

Lejla Cengic (Arkitekt SAR/MSA, programansvarig Vinnova) gästade vår nätverksträff och berättade om vikten av arkitekturforskning till att skapa nya möjligheter och utveckla våra städer.
Arkus ordförande Olof Philipson berättade om ZOOM21 utlysning och hur man skulle skriva ansökan.

Arkus ordförande Olof Philipson och Arkus stiftelse ledamot Tony svensson svarade på frågor från deltagaren angående zoom21.

Visa evenemang →
#2 Gestaltning av förskolans utemiljö
sep.
9
8:00 fm08:00

#2 Gestaltning av förskolans utemiljö

Arkus nätverksträff 3

Tema: forskning som stödjer gestaltning av förskolans utemiljö.

Vi inbjöd panelen till att diskutera följande frågor:

-Används den forskning kring förskolans utemiljö som finns nu och hur används den av de gestaltande arkitekterna och byggande och planerande aktörerna?

-Tillämpar förskolan utomhuspedagogik? Hur påverkar utomhuspedagogik gestaltningen av förskolegårdar?

-Vad skulle behöva vidareutvecklas, studeras och forskas kring?

Panelen modererades av Arkus ordförande Olof Philipson och gästades av:

(från vänster-höger)

- Fredrik Holmgren. Samhällsplanerare i Stockholms stad, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, avdelningen för stadsmiljö och lokaler.

- Karin Brandt Weiss. Pedagogisk ledare i Kärrtorp Skarpnäcks stadsdel

- Lise Strand Hellström. Landskapsarkitekt på Landskapslaget.

Olof berättade om de fyra beviljade ansökningarna samt om kommande utlysning i slutet av nätverksträffen.

Länk till Youtube video

Visa evenemang →